OTROŠKA SOBA NAJ BO STAROSTI PRIMERNA

Otrok, ki odrašča nenehno srka vase vtise iz svoje okolice. V njem poteka neprekinjen, velikokrat nezaveden proces učenja, pa naj bo to preko igre, opazovanja zunanjega sveta ali eksperimentiranja s čutnimi vtisi. Pomembno je torej otroku ponuditi stimulativen kotiček v katerem bo bogatil svojo domišljijo in razvijal lastne potenciale.

Prilagajanje starosti otroka

Prostor, ki je namenjen le njemu je otroška soba, zato jo prilagodite njegovi starosti, da se bo v njej dobro počutil. Pri tem morate imeti v mislih različna razvojna področja, ki jih mora osvojiti. To so motorika, ustvarjalnost, estetika, umetnost, govor, različne stopnje igre, samostojnost, število, čas, prostor, prepoznavanje in regulacija čustev in podobno.

Da ga boste pri tem podprli se izobrazite o uporabni vrednosti otroške opreme in igrač, ki so dostopni v trgovinah. Ključna pri izbiri elementov ter barv, sta še otrokov temperament in interesi. Če ju vključimo kot filter za izbiro mu s tem pomagamo pri oblikovanju lastne identitete.

otroška_sobica_lilu

Izbira materialov

Izbirajte naravne materiale iz 100 bombaža, saj otrok raziskuje svet s čutili; to velja tudi za vzmetnice. Dodatke za otroško sobo prilagajajte njegovi velikosti; otroški stol, otroška mizica, otroška postelja in poskrbite, da niso zanj pretežki.

Uporabljajte materiale, ki so enostavni za čiščenje. Izdelki iz blaga kot so igralne podloge, otroške zavese in podobno naj bodo pralni. Tudi spodnji del sten, ki je v njihovem dosegu je dobro, da se ga da očistiti.

Za tla izberite trpežen material, saj se manjši otroci veliko igrajo na tleh, zato so mehanske poškodbe tal pogoste. Da jim bo toplo na dno namestite igralne preproge ali igralne podloge, ki bodo dodatno obogatile njihovo igro. Igralna podloga je primerna za vsaka tla, saj bo pomagala vzdrževati material na tleh in dušiti zvok, ki bo nastajal ob trkih v tla, hkrati pa bo preproga za igranje pazila na vašega malčka.

igralna_preproga_lilu

Igralna preproga cesta

Pohištvo in dekoracija

Če imate na voljo malo prostora posegajte po funkcionalnem pohištvu kot je visoko ležeča otroška postelja, pod katero je prostor za omaro, otroško mizo in otroški stolček za ustvarjanje ali police oziroma izberite posteljo, ki vsebuje predale za shranjevanje. V družinah z več otroci bo prav prišel pograd, ponekod dekorativne škatle lahko nadomestijo omare, saj jih lahko zlagate v oblike, ki vam jih prostor dopušča.

Razni dodatki za sobico kot stenske poličke, otroški regali in podobno, bodo poskrbeli za dodelan dizajn. Njihova postavitev lahko posnema različen oblike, naravo (oblika gore, valov, dreves in vej) medtem ko bo oblika kače v pusto sobo vnesla dinamiko. Poleg uporabnosti polic in otroških predalnikov, soba z njimi dobi povsem drug izraz. Dodate jim lahko led lučke ali pa z njimi razdelite prostor na različne kotičke.

otroški_regal_lilu

Otroški regal za shranjevanje

Izbira barv in teme otroške sobice

Kot smo že omenili vsakemu obdobju v otrokovem obdobju ustrezajo drugačni predmeti, ki spodbujajo njegov razvoj. Po starosti razdeljeno začnemo z obdobjem dojenčka, ki traja do 2-eh let. Zanj izberete posteljico, ki bo stabilna in trdna, da bo zdržala njegovo skakanje in pa jo opremite z dodatki za otroško sobo, ki bodo spodbujali njegov razvoj.

Za večjo varnost naj bo ograjica, ki obdaja ležišče statična. Pazite, da je prebarvana z barvami in premazi, ki niso strupeni, saj otrok v tej starosti raziskuje svet tudi preko ust. Vse bolj so aktualni laki za premaz na vodni osnovi ali ekološke barve, ki so iz konopljinega ali lanenega olja. Dodajte pa tudi obrobo posteljice iz pene, ki lahko obvaruje pred udarci.

Celotna soba bo delovala umirjeno, če ne boste uporabili živih barv. Tako se bo otrok v svojem kotičku počutil sproščeno. K temu pripomorejo tudi otroški baldahini, ki se uporabljajo nad zibelko, posteljico ali posebnim kotičkom za igro in nudijo občutek varnosti in čarobnosti.

otroški_baldahin_roza_kraljestvo

Otroški baldahin roza kraljestvo

Veliko elementov pohištva kot so previjalna miza (slednja se kasneje lahko preobrazi v pisalno mizo) ali garderobna omara, izbirajte tako, da bodo primerni tudi za poznejša obdobja. Da se izognete nepotrebnim nesrečam pohištvo dodatno pritrdite na stene in na vogale namestite ščitnike, ki bodo omilili ostre robove. Varnostno zaščitene naj bodo tudi vtičnice.

Osvetlitev

Osvetlitev naj ima opcijo prilagajanja moči svetlobe, če to ni možno, poleg glavne luči priskrbite še nežnejše svetlobne vire kot so stenska ali nočna lučka, ki bo primerna za najmlajše. Izdelana mora biti iz ustreznih materialov, da se ob padcu ne razbije, z zaščitenim dostopom do žarnice.

Všeč jim bodo tudi projekcijske lučke, nekatere so celo tako dodelane, da z njimi lahko pripovedujete pravljice. Takšna svetilka vam bo prav prišla tudi, če postavite otroški šotor, ki ga postavite v igralni kotiček kateri bo aktualen prav vse do šolskega obdobja. Z njenimi svetlobnimi snopi boste obogatili pripovedovanje pravljic, ki je v prvih letih ključno za razvoj bogatega besednega zaklada in drugih možganskih funkcij kot so urjenje pozornosti, razvoj empatije, učenje poslušanja itd.

led_lučke_atmosphera_lilu

Dekorativne LED lučke

Za zabavo lahko poskrbite z elementi kot so gugalni konjiček, otroški gugalnik, notranjim toboganom, ki se spušča z vrha pograda in raznimi didaktičnimi igračami.

Predšolsko obdobje

Sledi obdobje predšolskega otroka, ki traja od 2. do 6. leta starosti. Takrat večina otrok že samostojno spi v svoji sobi in navadno dobi posteljo večjih dimenzij, da se na njej lahko med spanjem brezskrbno obračajo.

Da bo malček pri tem varen, so na voljo zaščitna varovala, ki se pritrdijo na rob ležišča v primeru, da dizajn postelje tega že ne vsebuje. Hkrati pa lahko dodate še obrobo za posteljico, da se pri obračanju in nemirnem spancu vaš malček ne bo udaril v rob.

Izbira primerne postelje 

Nekateri želite najbolje izkoristiti prostor kar lahko dosežete s posteljo, ki na dnu vsebuje predal v katerega boste pospravili želene stvari. Kmalu se bo zgodilo, da bo pri vas prenočil kateri od njegovih prijateljev zato je koristno, če postelja vsebuje izvlečno pomožno ležišče ali je vsaj večjih dimenzij.

V poštev pride tudi pograd, ki bo uporaben tudi za katerega od sorojencev. Sedaj se umirjenim barvam lahko pridružijo še žive, vendar je pri izbiri barvnih palet dobro upoštevati otrokov temperament, ki se je do določene mere že izrazil. Določene barve namreč vplivajo na razpoloženje ali ustvarjalnost. 

Učenje organizacije in pospravljanja

Njegove najljubše igrače morajo biti na dosegu rok, zato za njihovo shranjevanje uporabite razne otroške košare, predale, zaboje, kot so ti na spletni strani lilu.si. Z omogočanjem dostopa do igrač, boste otroka naučili discipliniranega pospravljanja in organiziranosti.

Kot prostor za hrambo vam bo prav prišla tudi skrinja, ki bo hkrati služila kot klopca. Pri tem pazite, da ne bo prostor preveč nakopičen, saj je pomembno, da soba diha in ima otrok na voljo dovolj prostora za igro. Na stenski obešalnik bo lahko pospravil svoja oblačila ali si pripravil kar bo oblekel naslednje jutro. S tem bo uril svojo samostojnost.

otroški_obešalnik_Sully_lilu

Otroški obešalnik Sully

Glavna tema otroške sobice in dodatki

Odločiti se boste morali kaj bo glavna nit opremljanja. To naj bo nekaj v čemur je otrok dober oziroma področje, ki ga veseli. Lahko gre za motoričnega otroka, ki ga zanima šport. V tem primeru mu v sobi postavite koš ali mogoče gol.

Umetniškim dušam, ki imajo rade glasbo dodate glasbene elemente. Če so mu všeč vozila, kupite posteljo v obliki formule ali gasilskega tovornjaka.

Punčkam, ki se rade igrajo z lutkami, izdelajte posteljo z obzidjem. Ustvarjalnost v moderni sobi ne pozna meja. Trenutno se na trgu dobijo omare po katerih se lahko riše in piše, obstajajo celo otroške posteljnine v smislu pobarvanke.

Otroška posteljnina je seveda še zadnji dodatek, ki ga potrebuje vsaka otroška postelja. Element počitka in igralno površino so proizvajalci uspešno združili v tematskih posteljah, ki so na razpolago v oblikah letal, avtov in podobno.

Stenska dekoracija

Kreativnost podpirate tudi s stenskimi nalepkami, katere naredijo posebno vzdušje. Zemljevid sveta je ena od priljubljenih okraskov, ki je hkrati še poučen. Stenske nalepke so enostaven način kako enostavno olepšati prazno steno v otroški sobici.

Posebno mesto na steni lahko namenite tudi otrokovim najlepšim slikam, ki ste jih uokvirili. Eno od sten lahko spremenite v tablo na katero bo risal s kredo.

V tem obdobju vsi starši vedo, da se pri otroku velikokrat pojavi trma, ki jo težko nadzoruje. Takrat vam bo prav prišel kotiček za umirjanje, ki mora biti prilagojen vsakemu posamezniku. Vsebuje naj  gugalnico, bilibo sedež, gugalnik, konjička za guganje, visečo vrečo, mogoče celo boksarsko vrečo ali čisto unikatne predmete, ki pomagajo vašemu otroku pri uravnavanju čustev.

stenska_nalepka_zemljevid

Stenska nalepka Zemljevid

Otroške hiške in kozmetične mizice

Čarobnost bo oživela v otroških hiškah, ki so namenjene igri z lutkami. Postavite lahko celo oder z zaveso kjer bodo potekale lutkovne predstave ali upodabljanja branih knjig. Otroške hiške so zato lahko center dogajanja v vsaki sobici in jih lahko uporabljajo vsi člani družine.

Za vadbo ličenja pri deklicah pa bodo lahko pomagale kozmetične mizice, ki so prilagojene zanje in za njihovo artistično žilico.

otroška_hišica_Wooden_house

Otroška hiška - Wooden House

Obdobje šolanja

Sedaj nastopi obdobje šolarja, ki traja do 14ega leta. Soba postane središče druženja s sovrstniki, saj imajo tam največ zasebnosti. Pomemben del je namenjen učnemu kotičku za delo za šolo.

Delovni kotiček je predel, kjer ima otrok pisalno mizo, ergonomsko oblikovan stol in prostor za odlaganje šolskih potrebščin. Dobro je, če je noge mize mogoče prilagajati višinsko.

Ne pozabite na dobro razsvetljavo, sploh namizno svetilko. In seveda kotiček za spanje, ki ga takrat še posebej veliko potrebujejo. Več prostora bo otrok potreboval v garderobni omari, ker bo začel obiskovati razne športe, potreboval bo svečane obleke, si sam shranjeval sezonske obleke, pa tudi pisala miza bo morala nuditi dovolj prostora za prenosni računalnik.

Če do te točke še niste uspeli zamenjati postelje z večjo to storite sedaj. Priporoča se ležišče večjih dimenzij, ki mu bo služilo tudi v prihodnosti.

Obdobje mladostništva

V zadnjem obdobju mladostništva, to je med 15im in 19im letom, je soba še izraziteje namenjena druženju. Če je v njej na voljo dovolj prostora, bo za goste prav prišel manjši kavč, zofa ali vsaj udoben fotelj. Ta naj bo opremljen z dodatno razsvetljavo; v obliki stenskega ali samostoječega svetila, ki bo namenjeno učenju ali branju.

Namesto sedežne lahko v en kotiček naložite okrasne blazine, ki bodo služile za mehko podlago. Alternativa je tudi viseča mreža, če jo imate kam vpeti. Punce bodo sedaj potrebovale, še več prostora v garderobnih omarah in kakšno mizico za ličenje, fantje pa kotiček s fitnes opremo.

otroški_fotelj_helsinki

Kot smo videli, je treba otroku nenehno slediti in mu skladno z razvojem nuditi njemu prilagojeno okolje. Dobro je, da mu dovolite sodelovati pri opremljanju sobe takoj ko to zmore. Tako bosta izbrala elemente, ki ga bodo zares zanimali in s tem pripomogli, da se bo v svojem gnezdecu dobro počutil. 

Vsi izdelki so na voljo v naši spletni trgovini, kjer boste našli vaše najljubše izdelke. Ekipa Lilu.si pa vam želi, da bodo vsi dodatki in oprema za otroško sobo vašemu malčku in vam prinesli mnogo veselja in užitkov.

Na Lilu.si uporabljamo piškotke, za zagotavljanje najboljše nakupovalne izkušnje. Brez skrbi, ne redijo :)
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje ogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top