OPREMO ZA OTROŠKO SOBO IZBERITE SKUPAJ Z OTROKOM

Otrok je kot majhna spužva, ki vase nenehno srka različne vtise iz okolja. V njem poteka neprekinjen, velikokrat nezaveden proces učenja, pa naj bo to preko igre, opazovanja zunanjega sveta ali eksperimentiranja s čutnimi vtisi. Otrok potrebuje stimulativen kotiček, v katerem bo razvijal svojo domišljijo in širil lasten potencial. Če se le da otroku namenimo svoj prostor, otroško sobo ali le igralni kotiček popolnoma prilagojen njegovi starosti, potrebam in razvoju. Otrok ima lastno osebnost, s tem tudi želje in interese, zato je pomembno, da ga vključimo v izbiro opreme za otroško sobo. Pri tem otroku tudi svetujemo o dejanski uporabnosti opreme za otroške sobe, igrač in dekoracije, saj pri svojih letih še ne zna racionalno izbirati produktov v trgovini.

 

UPORABA NARAVNIH MATERIALOV

Za otroško sobico izberite naravne materiale, saj otrok raziskuje svet s čutili. Oprema za otroško sobo ostali elementi naj bodo iz lesa, jute, ratana, tekstila. Uporabite lahko tudi plastične elemente, čeprav niso naravni.

 

VELIKOST OPREME IN FUNKCIONALNOST

Velikost opreme za otroško sobo (miza, stol, postelja, omara) naj bo prilagojena letom (starostna obdobja 0-2, 2-6 let) in temu, da bo vse, kar bo potreboval na dosegu njegove roke. S tem boste predvsem pri malčkih spodbujali samostojnost, saj bo lahko dosegel igrače, oblačila in npr. tudi liste papirja na katere bo izlil vso svojo domišljijo. V primeru, da imate več otrok in manjšo otroško sobico, svetujemo nabavo pograda. Visoko pozicionirana posteljica pa pride v poštev v primeru ko imate manjšo otroško sobico in enega otroka. Pod posteljo lahko sestavite različne elemente, kot so otroška miza, omara, police, ki jih poljubno okrasite z bombažnimi lučkami.

 

otroska_oprema_lilu

 

Nepogrešljiva je prav tako uporaba preproge ali igralne podlage, ki jo lahko uporabimo iz estetskega razloga ali funkcionalnega (v primeru hladnih tal), saj se otroci do določenega leta po večini igrajo kar na tleh. Predvsem je pomembno, da izberete preprogo, ki ustvarja domačnost in sproščenost v otroški sobici.

 

BARVE

V otroški sobi uporabljamo opremo, ki ne vsebuje toksičnih premazov in stenske barve, ki niso strupene. Uporabimo barve in predvsem dekoracijo v prijetnih barvah, saj se bo tako vaš otrok v svoji sobi odlično počutil.

 

SVETLOBA

Osvetlitev naj ima opcijo prilagajanja moči svetlobe, če to ni možno, poleg glavne luči priskrbite še nežnejše svetlobne vire kot so stenska ali nočna lučka. Otrokom so predvsem všeč tudi projekcijske lučke, nekatere so celo tako dodelane, da z njimi lahko pripovedujete pravljice. V otroškem šotoru, baldehinu ali kje drugje na pohištvu lahko uporabite tudi vedno bolj priljubljene bombažne lučke, ki ustvarjajo prijetno ambientno svetlobo in dajejo posebni čar v otroški sobi.

 

OTROŠKI ŠOTOR, TOBGAN, BALDEHIN - UPORABA  POSEBNIH ELEMENTOV

Malčki obožujejo igralne kotičke, kamor lahko namestimo lesena plezala ali celo tobogan. Skrite kotičke, kamor se lahko umaknejo, jim omogočimo s postavitvijo baldehina ali otroškega šotora pod katerega dodamo igralno podlago, preprogo, blazine in bombažne lučke. Verjemite, otroci bodo navdušeni.

 

otroska_oprema_sobica_lilu

 

Če želite otroka že v zgodnjem starostnem obdobju navaditi, da sproti pospravlja oblačila, mu ponudite obešalo ali vrsto obešalnikov, kamor bo lahko sam obesil svoja oblačila.

 

otroska_soba_lilu

 

Otroci obožujejo knjige, katere lahko pospravite v čudovite košare, predalnike ali v klop.

Kreativnost podpirajte tudi s stenskimi nalepkami, katere naredijo posebno vzdušje. Zemljevid je ena od priljubljenih okraskov, ki je hkrati še poučen. Posebno mesto na steni lahko namenite tudi otrokovim najlepšim slikam, ki ste jih uokvirili. Eno od sten lahko spremenite v tablo na katero bo risal s kredo ali pa kar izberete tablo za risanje, saj vam v primeru ko bo otrok prerastel risanje, ne bo potrebno beliti celotne stene, ampak boste samo umaknili tablo. Otrok lahko svojo kreativnost zlije tudi na posteljnino "Pobarvaj sam". Poglejte si naslednji prispevek: 

 

 

 Video prispevek o posteljnini, ki jo otrok lahko pobarva

Blazine in odeje precej pripomorejo k domačnosti otroške sobe, zato svetujemo, da jih vključite v koncept opremljanja otroške sobe. Ker so otroci med 2. in 6.letom lahko izjemno trmasti, saj jih vodijo čustva, jim lahko pripravite kotiček za umirjanje, blazino pa uporabijo namesto boksarske vreče. Kotiček otroku naj ne predstavlja kazni, ampak varen prostor, kjer lahko sprostijo vse svoje občutke. Svetujemo, da v takšen kotiček dodate njemu ljube igrače. Kotiček za sproščanje lahko opremite tudi z gugalnikom, kjer bo otrok lahko umiril svoja čustva.

Majhne punčke obožujejo ličenje, igra vlog je njihova posebnost. Bodite odprtega duha in svoji hčerki v sobo vključite mizico za ličenje in otrokom prijazna ličila, s katerimi lahko ekperimentirajo.

Otrok je kot nepopisan list papirja, lahko ga umerjate in mu odpirate nova obzorja, ampak prepustite mu tudi možnost, da lahko sam izbira opremo, dekoracijo in barve v otroški sobi. Morda mu celo namenite eno steno, kjer mu bo dovoljeno risanje in slikati umetnine. Z opremljanjem otroške sobe pričnita tako, da skupaj pregledata Minu kolekcijo opreme za otroško sobico.

Več inspiracij smo pripravili tukaj.

 

 

Na Lilu.si uporabljamo piškotke, za zagotavljanje najboljše nakupovalne izkušnje. Brez skrbi, ne redijo :)
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje ogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top