Piščanec po maroško
Bil je eden izmed tistih dni ko smo iskali navdih kaj pripraviti za kosilo. Lilu ekipa zelo rada eksperimentira, zato smo se odločili, da tokrat pripravimo maroško poslastico.
Tokratno poslastico smo pripravili v posodi imenovani tajin oz. tagine. Gre za lončeno posodo s pokrovom oblikovanim v stožec. Posoda je značilna za Maroko, najdete pa jo tudi v ostalih državah Severne Afrike in Bližnjega vzhoda.
Zaradi naravnih materialov in edinstvene zasnove omogoča zdravo kuhanje brez maščob, zato med pripravo nismo porabili niti kapljice olja.
Sestavine:
- čebula
- česen
- peteršilj
- gomolj zelene
- piščančji prsni file (cca. 400 g)
- rdeča paprika v prahu
- rožmarin
- bazilika
- čili (opcijsko)
- zeliščno maslo
- sojina omaka
- sol
Priprava:
Na kocke narežemo zelenjavo in jo začinimo z ščepcem soli, rdečo papriko v prahu ter sojino omako. Svetujemo vam, da dodate malce zeliščnega masla, kar bo okrepilo okus zelenjave. Zelenjavo položimo v posodo tagine. Na zelenjavo položimo na piščančje meso, ki smo ga pred tem marinirali v klasičnih mediteranskih začimbah (rožmarin, bazilika, malce soli). Posodo pokrijemo.
Vklopimo pečico na 180 stopinj celzija ter tagine postavimo v pečico, ki ne sme biti predhodno segreta. Tagine posoda je namreč zelo občutljiva na nihanje temperature, zato predhodno ne segrevajte pečice.
Pustite v pečici cca. 60 minut. Na koncu preko vsebine potresite še sveže nasekljan peteršilj, ter pekoči čili v kolikor ste ljubitelj pikantnih jedi.
Meso bo zaradi počasnega pečenja in kuhe na pari kar razpadalo ter se pomešalo s okusi zelenjave ter ostalih začimb.
Ekipa Lilu vam želi dober tek! =)