OTROŠKA SOBA, KI SPODBUJA UČENJE

Učenje se začne že pri zgodnji starosti otroka, pri le nekaj mesecih starosti. Najprej otroku pripravimo igralni kotiček, ki mu za spodbujanje učenja dodajamo vedno bolj kompleksne igrače. Seveda pa se osebnosti otrok razlikujejo in se njihove individualne potrebe med seboj razlikujejo, zato se malčki igrajo z različnimi igračami, med drugim tudi s tistimi bolj poučnimi. V spodnjem prispevku vam bomo prikazali, kako ustvariti kotiček za učenje v otroški sobi.

 

otroska_sobica_spodbuja_ucenje_lilu

 

UČNI KOTIČEK BREZ MOTEČIH DEJAVNIKOV

Pri urejanju sobice vam svetujemo, da vanjo ne umestite preveč motečih elementov in da ločite predel za učenje od predela za umirjanje in počitek. Če je mogoče, kotiček ločite od preostale sobe z zaveso, paravanom, drugo barvo itd. Ko so otroci že večji kaj hitro ugotovijo, kaj jim v sobi ne odgovarja. Lahko je to nek predmet, ki mu krade pozornost, premalo ali preveč svetlobe, temperatura v sobi, zvoki v sosednjih ali celo istem prostoru, določene barve itd. Ko boste izločili dražljaje, ki so morebitno moteči za otroka mu lahko začnete organizirati udoben in produktiven prostor.

 

UČNI KOTIČEK NAJ BO LETOM PRIMEREN

Ko so otroci še dojenčki, se ta kotiček precej razlikuje od kotička za otroka, ki je npr. star 1-2 leti in več. Dojenčkom ponudimo možnost gibanja na tleh na udobni blazini ali jim kotiček uredimo v otroškem šotoru ali v otroški hiški. Vse te elemente obožujejo tudi večji otroci, zato jih je v otroški sobi smiselno pustiti, dokler si otrok to želi. Otroci stari 1 leto ali več so po navadi zmožni že sami sedeti, zato jim v kotiček postavimo mizo s stoli, kjer bo lahko ustvarjal, risal, slikal itd.

 

otroska_hiska_miza_stol_sotor_lilu

 

IZBIRA PRAVEGA PROSTORA JE KLJUČNA

Nič ni narobe, če otrok nima svoje sobe. Kotiček mu lahko uredite v dnevnem prostoru, blizu kuhinje, na hodniku. Izbrati morate predvsem pravi prostor. S tem ko boste namenili poseben prostor učenju boste dali otroku vedeti, da cenite njihov trud in učenje. Mlajši otroci so radi blizu dnevnega dogajanja zato jih od dogajanja ne izolirajte preveč. V primeru, da živite v majhnem stanovanju boste mogoče morali otroku nameniti del hodnika, kjer je najmanj prehajanja, da bo čim manj motečih dejavnikov, kjer je naravna svetloba in dober pretok zraka. Sprva naj malček na tem mestu riše in ustvarja, saj bo tako ponotranjil namen kotička.

 

RAZLIČNE OBLIKE DEJAVNOSTI NA RAZLIČNIH MESTIH

Otroci so izjemno prilagodljiva bitja, zato jim za različne oblike dejavnosti ustrezajo različna mesta.

Otrok lahko svoje projekte izvaja na kuhinjski mizi, branja na udobnih blazinah nametanih v kotu sobe. Svetujemo pa, da domače naloge naj dela za mizo, saj tudi v šoli sedijo za mizo in doma na ta način trenirajo sedenje, saj vsi vemo, da ni tako preprosto sedeti na enem mestu.

 

SPODBUJAJTE GIBANJE MED RAZLIČNIMI DEJAVNOSTMI

Telo naj ne bo statično, sploh pri malčkih. Naj menjuje položaje, si privošči odmor in spreminja lokacijo, ko to potrebuje. Elektronske naprave torej računalnikov in mobilnih telefonov naj otroška soba ne vsebuje. Med odmori naj gre raje na svež zrak, če je le mogoče v naravo in si privošči zdrav prigrizek in dovolj tekočine.

 

OTROŠKA SOBA - UREJEN IN POSPRAVLJEN PROSTOR

Red in urejenost prostora sta ključna dejavnika produktivnosti. Kaos namreč krade pozornost, utegne celo povzročiti občutke anksioznosti in neugodja. Vsak predmet naj ima svoje mesto in bo na otrokovem dosegu, da bo imel možnost samostojno poseči po njem. Opreme kot so omare in predali naj bo dovolj, nikakor pa ne preveč s čimer ohranjajte princip minimalizma. Vsak element naj bo na zunanji strani označen skladno z vsebino predala (gor nalepite slikico, ki označuje kaj je zloženo v notranjosti).

 

otroska_soba_lilu_spodbuja_ucenje_1

 

 

OMOGOČITE DOSTOP NARAVNE SVETLOBE V OTROŠKI SOBI

Številne raziskave so potrdile, da ustrezna svetloba, če je le mogoče je to naravna dnevna, če ne gre bela LED, pripomorejo k ohranjanju budnosti in fokusa. Namizne svetilke naj imajo funkcijo prilagajanja in naj nikar nimajo toplih rumenih ali celo barvnih žarnic, ki uspavajo. Nameščene naj bodo na nasprotno stran dominantne roke, da si ne bo otrok zastiral svetlobe.

 

OMEJITE UPORABO ELEKTRONSKIH NAPRAV

Če za šolsko delo uporablja računalnik mu monitor namestite v višino glave, da bo vanj gledal v pokončni drži, da si nebi oslabil vratnih mišic. Ko elektronskih naprav ne potrebuje za delo jih obvezno odstranite iz sobe.

 

KAKO IZBIRATI BARVE

Pravilna izbira barv v pravih količinah in na pravih mestih bo vplivala na čustva, pozornost in vedenje otroka. Vsak od nas ima svojo izkušnjo z določeno barvo zato ima na posameznika ista barva lahko drugačen vpliv. Velja, da je bolje izbirati svetle odtenke, ki ustvarjajo učinek odprtega prostora in svetlobo odsevajo. Primeri so krem barva, nežna modra, svetlo zelena ali pastelno rumena.

 

VKLJUČITE GLASBO IN DRUGE ZVOKE

Preprost način stimuliranja možganov za delo je tudi uporaba glasbe v ta namen. Predvsem instrumentalne, nekaterim pa ustrezajo tudi zvoki belega šuma. Za tiste preobčutljive na zvok pridejo prav slušalke za zvočno izolacijo, pa tudi samo sobo čimbolj zvočno izolirajte.

 

POHIŠTVO

Glavna kosa pohištva namenjena učenju, sta pisalna miza in stol. Sama miza naj bo postavljena pred okno, da bo nanjo padalo dovolj svetlobe, če je vaš otrok precej nemiren jo raje postavite pred prazno steno. Vsebuje naj veliko predalov v katerih bodo pospravljeni najpogosteje uporabljeni pripomočki, ki bodo tako vedno na dosegu roke in ga hkrati ne bodo motili na mizi. Pole mize in stolov, lahko vključite tudi fotelj, gugalnik, viseči stol, počivalnik, blazine zato da bo otrok imel možnost spremembe položaja, ko mu stol ne bo več udoben

 

OTROŠKA POSTELJNINA, KOT DEL DEKORACIJE

Sobo naredite domačo in s tem udobnejšo, če bo otroška soba imela določen element, ki bo središče dekoracije. Izberite nekaj kar je otroku blizu in motiv vnesite na steno v obliki plakatov, svetil, blazin, odejic, preprog, rastlin, v obliki pohištva, ne pozabite niti na otroško posteljnino, ki dizajn sobe dopolni na poseben način . V primeru, da otrok občuti nemir naj ima ob sebi košaro s predmeti, ki ga umirjajo. Lahko so to gladki kamni, gumijaste elastike, protistresna žogica ali lego kocke.

Za dodajanja vertikalnih površin uporabite dizajnerske police, magnetne ali navadne table za risanje s kredo. Krasijo jih lahko tudi umetniška dela otrok, plakat z njim zanimivo tematiko, rastline, ki poskrbijo za dvig energije in čiščenje zraka. Na knjižne police in omare pa zložite knjige, ki so mu zanimive in s tem poudarite pomen branja za njegov razvoj.

Želimo vam obilo veselja pri ustvarjanju učnega kotička za vašega otroka. Prepričani smo, da boste odlično opravili svoje delo, če boste pri vsem upoštevali otrokove želje, interese in njegovo osebnost.

Za otroške dodatke kliknite tukaj.

 

Na Minu.si uporabljamo piškotke, za zagotavljanje najboljše nakupovalne izkušnje. Brez skrbi, ne redijo :)
You have successfully subscribed!
This email has been registered
ico-collapse
0
Zadnje ogledano
ic-cross-line-top
Top
ic-expand
ic-cross-line-top